L’acord de lliure comerç entre la UE i cinc països de la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Austral -Sud-àfrica, Namíbia, Botswana, Swazilàndia i Lesotho- grup AAE de la SADC, va entrar en oficialment vigor a l’octubre de 2016. Ja en eixa data alertavem que seria altament nociu per al sector agrícola de l’Estat espanyol, però especialment per al sector citrícola, on el País Valencià és la autonomia productora més afectada per això.

Hui el temps ens dóna la raó. Aquest acord és perjudicial per als nostres interessos i per això des de Compromís estem sol·licitant que no es ratifique per l’Estat Espanyol. El castigat camp valencià sempre ha sigut moneda de canvi per a altres finalitats. Els valencians sempre hem sigut els pagans de les polítiques agràries europees, de les negociacions internacionals.

Abans, el gran pla que tenien era desmantellar tot el sector agroalimentari valencià, per a convertir el nostre territori en el balneari d’Europa. Eixa bombolla va esclatar i, ara, no tenim ni una cosa ni una altra; estem condemnats a la dependència alimentària de tercers països i amb seriosos problemes per a mantindre l’ocupació i vitalitat del territori en àmplies zones del nostre país.

Aquest assetjament continu al camp valencià no té límit i s’estén fins al sector agrícola més capdavanter, com és el dels cítrics. Amb aquest tractat es permet pel Govern Espanyol la imposició europea d’obrir els mercats europeus als cítrics de Sud-àfrica, en aplicar aranzels súper reduïts i preveure que en 2025 desaparega qualsevol taxa aranzelària.

Parlem d’una situació de clara competència deslleial ja que, mentre els cítrics valencians es caracteritzen per un control exquisit de la seua traçabilitat, de garanties absolutes en l’ús de fitosanitaris autoritzats en la lluita responsable contra plagues, a més del compliment dels exigències mediambientals i laborals, es deixen entrar productes alimentaris de Sud-àfrica que no compten amb aquestes garanties, amb el desconeixement dels consumidors.

Ara com ara, no existeixen garanties de control fitosanitari dels cítrics d’aquests països africans, quant a usos de productes no autoritzats per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària incomplint, per tant, les normes de seguretat fitosanitàries de la Unió Europea; amb la propagació de plagues importades del continent del sud que acaben afectant els camps valencians i d’altres autonomies com les illes balears, com per exemple està succeint actualment amb la infestació per Xylella fastidiosa en els ametlers alacantins.

L’Acord de la UE amb sis països de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional, òbviament, té parts positives però no ha de ser a costa dels agricultors valencians de nou. Si el Govern d’Espanya no va saber negociar en el seu moment, o van tractar al camp valencià com a moneda de canvi, aquest temps de prova ha de servir per a rectificar. És necessari recordar que la Comissió Europea estableix que s’han de ratificar els acords pels 28 estats membres, i només Compromís va presentar en abril de 2018 una proposta de no ratificació en el Senat d’Espanya. La resta de partits, excepte ERC que es va abstindre, va rebutjar la proposta no de ratificació i el que és més greu, van votar en el Senat a favor de la ratificació d’aquest Acord. Això en 2018, però el pacte comercial amb la SADC estava permetent ja des de 2016 l’entrada ja de cítrics africans, a pesar de no estar ratificat.

El Reglament de la UE preveu que un estat membre puga demandar l’aplicació de la clàusula de salvaguarda. Aquesta clàusula és una mesura de protecció als països de la UE en el cas que s’hagen alterat de forma significativa les condicions en les quals es van pactar els acords comercials i que impedisquen el seu compliment a alguna de les parts per ser extremadament lesius per als seus interessos, com ha sigut el cas.

Per això, des de Compromís considerem necessària s’aplique la clàusula de salvaguarda, i sobretot PER LA FALTA DE CONTROL FITOSANITARI. S’ha de recordar que mentre els EUA obliguen les nostres clementines a entrar per un únic port (el de Filadèlfia) o estableixen inspeccions rigoroses tant en origen com en destinació, la UE deixa entrar cítrics (siguen de Sud-àfrica o de qualsevol tercer país) al continent per qualsevol port i les inspeccions són un colador. A més tenim un precent recent, i que ja advertirem de s de Compromís en en l’anterior legislatura en la Comissió d’Agricultura del Senat l’amenaça que suposava la Xylella fastidiosa. Ens van dir que els protocols eren els correctes. Ara, ja s’han detectat casos a les Illes Balears i el País Valencià; PER L’AUGMENT DE LES TONES EXPORTADES PER DAMUNT D’ALLÒ ACCEPTABLE, les importacions de cítrics de la Unió Europea procedents de Sud-àfrica van batre tots els rècords durant l’any passat (de gener a octubre), després d’augmentar un 9% sobre l’any anterior. De 672.337 t en 2016 es va passar a la quantitat de 732.971 t en 2017; PER FALTA DE RESPECTE ALS TERMINIS ESTABLITS, a l’octubre de 2017 les organitzacions agràries valencianes denunciaven que molts dels supermercats del País Valencià tenien els seus lineals replets de taronges procedents de Sud-àfrica, quan ja es disposava d’oferta de cítrics espanyols per a subministrar als mercats, això, ho hem vist incrementat ara en 2018 en plena temporada nostra. La falta de control de l’administració i la falta d’ètica que nostres grans superfícies i supermercats van permetre que estiguera plens de taronges de Sud-àfrica quan estaven suspeses les exportacions i, damunt, amb taronges produïdes al nostre país per a subministrar sense problemes a totes aquestes cadenes; FALTA DE REACCIÓ DEL GOVERN ESPANYOL, La proposta de no ratificació d’aquest tractat que va presentar Compromís va ser contestada pel PP amb desqualificacions fins i tot personals. Cap grup polític la va secundar i en el mateix ple d’abril de 2018, tots els grups en el Senat excepte Compromís que votava en contra i ERC que s’abstenia, ratificaven aquest tractat, el darrer pas per santificar aquest acord lesiu.

Ara, milers de ciutadans del País Valencià s’han manifestat a les portes dels ajuntaments valencians pels efectes d’aquest Acord.

Encara que es va acordar que el Govern d’Espanya hauria de vigilar el compliment estricte de l’Acord citat i sol·licitar si escau l’activació de la clàusula de salvaguarda que marca el mateix text de l’Acord, el Govern de l’Estat no ha complit amb aquests acords.

Així, finalment ens trobem en una situació en què la primera part de l’actual campanya citrícola s’ha vist afectada; els preus són ruïnosos pel citricultor, la fruita s’està amuntegant en els camps, les varietats primerenques no han tingut sortida comercial plena -les que no s’han malvenut segueixen en l’arbre-. En plena campanya, s’estan aprofitant dels citricultors de taronja primerenca intentant comprar-los “a resultes”, la qual cosa es tradueix en pèrdues per al sector.

Tinguem en compte a més que una taronja sud-africana recorre més de 12.000 quilòmetres per a arribar a un supermercat d’Europa, i a part de la gran petjada de carboni que ha deixat el seu transport, aquesta perpetrant un drama en els camps valencians.

En aquests moments de la campanya, s’han descarregat tones suficients de cítrics, especialment clementines i taronges, d’Àfrica del Sud per pertorbar al sector citrícola. El nostre sector cítric està en perill i s’ha de reaccionar de manera urgent abans de que siga massa tard i el govern central té en les seues mans fer les accions necessàries davant la Unió Europea per tal de protegir les produccions citrícoles valencianes. I en aquest sentit el passat dia 11 de Desembre la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va transmetre al Govern de Pedro Sánchez la petició de traslladar a Brussel·les la necessitat d’activar la clàusula de salvaguarda de l’acord amb Sud-àfrica en la importació de cítrics, així com l’activació de mesures de gestió de crisi, com a retirades per a suc, transformació o distribució gratuïta.

Així mateix, Compromís es reunia el passat dia 3 de desembre amb les associacions agràries per fer un front comú de defensa dels cítrics valencians i salvaguardar el futur del sector, on es va acordar demanar al Ministeri d’Agricultura una reducció dels mòduls en la declaració de la renda per als llauradors i llauradores. Una reducció que fins i tot es podria ampliar a l’IBI agrari sempre que el govern central puga compensar als ajuntaments. I es reclamaran ajudes directes als productors que han vist com la seua fruita s’ha quedat penjant dels arbres per una competència deslleial amb altres països extracomunitaris, a més de continuar exigint a Madrid i Brussel·les l’activació de la clàusula de salvaguarda. A més s’exigirà que des de l’oficina de treball que la Generalitat Valenciana té a Brussel·les, es treballe com una mena de lobby per a garantir que tota la producció extracomunitària que es comercialitza a Europa complisca amb els mateixos controls fitosanitaris, ambientals i sociolaborals que els productes europeus.

 

Hugo Font Lafarga

Portaveu de Compromís per Cullera