INICIATIVA PER RECLAMAR UN REFERÈNDUM SOBRE EL CANVI DE MODEL DE GESTIÓ SANITARIA PROPOSAT PEL CONSELL.

 

En Pere Manuel Aragó,  regidor d’aquest Ajuntament, presenta al Ple Municipal per al seu debat i aprovació si s’escau,  la següent

MOCIÓ

 

El Govern Valencià ha anunciat la privatització de la gestió sanitària de totes les infraestructures sanitàries de les Àrees de Salut, incloent-hi centres hospitalaris, centres d’atenció primària i centres d’especialitats.

 

Esta mesura suposa un canvi de model en la gestió sanitària que, a part de generar uns lligams i una hipoteca amb les empreses concessionàries és una càrrega financera que tindrem que assolir els ciutadans mitjançant els impostos durant les pròximes dècades.

 

L’anunci fet pel propi Conseller de Sanitat implica una privatització que no estava contemplada a principi de la legislatura, la qual comporta un canvi substancial i econòmicament important en referència a les propostes que el partit que sustenta el govern va fer en les eleccions autonòmiques de 201.

 

Els ciutadans i ciutadanes avalen amb el seu vot una majoria per a governar, amb unes propostes clarament definides en un programa i unes accions de govern. Quan un executiu realitza allò contrari al que s’ha compromès traeix la confiança de la ciutadania i fa un ús pervers de la responsabilitat que li han atorgat les persones votants. Per tant, qualsevol decisió d’un calat tan important, com és el canvi de model de gestió sanitària que vol portar endavant l’executiu valencià, ha de ser consultada directament amb els afectats, que som tots i totes.

 

La sanitat és un dels pilars bàsics i drets fonamentals en el quals es sustenta l’anomenat estat del benestar i la garantia d’un dels principis fonamentals que més importen als essers humans, la salut, la vida. És una important matèria d’interès general.

 

L’article 43 de la Constitució Espanyola, reconeix el dret a la protecció de la Salut i estableix que “compet als poders públics organitzar i tutelar la salut pública mitjançant les mesures preventives i les prestacions i serveis necessaris.”

 

L’article 9.2 de l’Estatut d’Autonomia, en Títol II dels Drets dels valencians i valencianes, estableix que “tots els ciutadans tenen dret a que les administracions públiques de la Generalitat tracten els seus assumptes de forma equitativa i imparcial en un termini raonable i a gaudir de serveis públics de qualitat.

 

El Decret del Consell 111/2011, de 2 de setembre, pel qual s’aprova el reglament Orgànic de la Conselleria, estableix al seu art. 1 que “1. La Conselleria de Sanitat és el departament del Consell encarregat de la direcció i execució de la política en matèria de sanitat, i exercix les competències en matèria de sanitat i salut pública que legalment té atribuïdes per a això.”.

 

En el mateix Decret, Article 6, L’Agència Valenciana de Salut, diu “1. La Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, crea l’Agència Valenciana de Salut com un organisme autònom, de caràcter administratiu, de la Generalitat, adscrit a la Conselleria competent en matèria de Sanitat, els fins de la qual són la gestió i administració del sistema valencià de salut i la prestació sanitària de la Comunitat Valenciana.”

 

         L’Estatut d’Autonomia al seu art. 28.5 estableix: “El President de la Generalitat podrà proposar d’acord amb allò que determine la legislació de l’Estat, la celebració de consultes populars en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, sobre qüestions d’interès general en matèries autonòmiques i locals.”

 

Per tot l’exposat el Grup Municipal de Compromís proposa els següents acords

ACORDS

 

PRIMER.- L’ajuntament insta al President de la Generalitat a proposar, d’acord amb la legislació vigent, la convocatòria d’una consulta popular en l’àmbit del nostre territori, per sotmetre a l’opinió de la ciutadania -mitjançant sufragi universal, lliure, igual, directe i secret- la proposta anunciada pel Consell, divendres 27 d’abril de 2012, de privatització de la gestió sanitària de totes les infraestructures sanitàries, en tractar-se d’un tema d’interès general d’àmbit autonòmic i suposar un canvi substancial en el model actual que vulnera drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes arreplegats en La Constitució, Estatut d’Autonomia i resta de l’ordenament jurídic.

 

 

SEGON.- Donar compte de la present moció i dels seus acords a:

 

  • President de la Generalitat
  • Conseller de Sanitat
  • Grups parlamentaris de Les Corts Valencianes

 

 

 

 

 

Signat : Pere Manuel Aragó

Portaveu Grup Municipal Compromís

 

En Cullera, a 21 de maig de 2012 .