El dimarts  dia 15 de maig es va aprovar en un plenari extraordinari l’operació de crèdit que endeutarà a l’Ajuntament en 15.439.256 euros als quals s’afegiran aproximadament 7.000.000€ que pagarem d’interessos per fer front i poder pagar les factures pendents als proveïdors de l’Ajuntament. I encara quedaran pendents 4.800.000 euros de proveïdors que no s’han acollit al plà. Entre elles la quantitat que es deu a l’empresa constructora del pont de la Bega, a qui se li deuen , per sentencia judicial,  4, 5 milions d’euros i els interessos , quantitat que en el seu total puja més de 6,5 milions d’euros.
Compromís va  deixar ben clar en la intervenció que estaven totalment d’acord amb què s’ha de pagar a les empreses, moltes de Cullera, que han sigut les grans damnificades per la mala gestió econòmica del nostre Ajuntament i han tardat un temps injustificat en cobrar.
El vot va ser en contra,  considerant que és un exercici de responsabilitat política denunciar que les condicions marcades pel govern central haurien d’haver sigut altres menys gravoses per als ajuntaments i menys favorables per la banca.
En primer lloc, el mecanisme habilitat pel govern de Mariano Rajoy i que ve marcat pel RD 14/2012, dóna un marge de benefici excessiu i injustificat als bancs. Si el Banc Central Europeu deixa els diners per a esta operació a l’1%, per què l’han de pagar els ajuntaments al 6.00% aprox. (encara no se sabia amb certesa el dia del ple)). De fet, les comunitats autònomes accediran a esta línia de crèdit un punt per baix que els ajuntaments, la qual cosa demostra que les coses podrien haver sigut d’una altra manera.
En segon lloc, el que realment es votava era contraure una operació de crèdit sense conèixer les condicions –que s’han signat a l’endemà del plenari. Només es comptava amb uns indicadors aproximats que ens dèien que aniria del 5% al 6%. Finalment, serà el 5,93%, quasi un punt per damunt del que contemplava el Pla de Sanejament de l’Ajuntament redactat per PP  -que inclou la pujada de l’IBI i de totes les taxes municipals- i que és d’obligat compliment per poder accedir a esta línia de finançament.. Més enllà, les condicions del préstec prohibeixen qualsevol possibilitat de fer inversions en 10 anys perquè no es pot accedir a cap altra via de crèdit.
En tercer lloc, este préstec servirà per donar eixida en un principi a 10.000.000 euros de factures de caixó -diners que en el seu dia es van gastar sense que estigueren pressupostats ni justificats. Es tracta, en certa manera, d’una operació de blanqueig de factures auspiciada pel govern central que permetrà, això sí, sanejar els comptes dels ajuntaments més mal gastadors i malpagadors.
Per últim, Compromís insiteix en què esta mesura acaba amb el principi d’autonomia local i deixa literalment l’Ajuntament de Cullera intervingut durant 10 anys i el que es més important,  no soluciona el problema de fons que no és altre que el del finançament de les administracions locals, però que ni PSOE ni PP -que són els que s’alternen en el govern central- han volgut solucionar mai.
El sr. Sanjuan  amb la seua majoria absoluta i governant 9 anys  , han deixat un Ajuntament arruïnat i ara amb esta operació de crèdit (quasi 30.000.000 € que tots els cullerencs pagarem a base de pujades d’impostos i taxes) el deixaran ferit de mort.