Arran de la situació de guerra civil que es viu a l’est d’Ucraïna la Unió Europea acordà imposar una sèrie de sancions a Rússia i a un nombrós grup de mandataris d’aquest estat.
Semblava que aquesta nova guerra, aquesta nova catàstrofe humanitària que estem vivint al cor d’Europa no ens afectaria i que simplement seria una notícia més als telediaris però, en un món globalitzat, tot ens afecta i pareix que als llauradors valencians ens tocarà pagar part del pastís de la negligent política internacional de la Unió Europera i l’Estat espanyol.
Com a resposta a les esmentades sancions, el govern rus va aprobar fa unes setmanes la prohibició de les importacions de productes agrícoles procedents, entre altres, dels països de la Unió Europea.
Aquesta notícia podria semblar no tindre gaire importància, però en qüestió d’unes poques hores el pànic s’ha estés entre el sector agrícola valencià. Des de fa dècades l’agricultura valenciana ha sigut constantment maltractada i no ha rebut cap suport dels governs autonòmics ni del PP ni del PSOE. Tots els suports van anar a parar al teixit empresarial relacionat amb l’especulació urbanística, la construcció i la bambolla immobiliària.
En front d’aquesta situació que patim al País Valencià, trobem amb la situació que es viu a Almeria. Allí el sector agrícola sí que rep ajudes i suports de manera sistemàtica del govern andalús i per això s’ha situat com una de les potències exportadores d’hortalisses a nivell mundial.
El problema per als productors valencians vindrà quan Almeria busque nous mercats on abocar la producció que exportava a Rússia i inunde els mercats valencians de productes cultivats per immigrants que treballen per a grans empresaris en condicions de semi-esclavitud.
Açò farà caure els preus de les diferents hortalisses que també es cultiven en terres valencians. La gran diferència és que enfront dels grans empresaris que controlen l’economia a Almeria, al País Valencià ens trobem en què l’activitat agrícola està lligada a explotacions mitjanes normalment treballades per un llaurador, per una família o per un grup de treballadors de manera cooperativa.
És a dir, la nostra agricultura està molt més lligada a un model productiu arrelat al territori i a la seua gent. Els beneficis, tot i que escassos en aquestos temps, es repartixen entre més persones i no van a parar a unes pocs empresaris.
Per tant, des dels Joves amb Compromís de la Ribera Baixa volem animar a tota la població a exigir en totes les tendes i supermercats l’etiqueta on s’indica la procedència dels productes i a consumir productes valencians per tal de contribuir a enfortir la nostra economia local.
El món agrícola valencià no rebrà el suport ni del govern de Madrid ni de l’actual govern de la Generalitat Valenciana en mans del Partit Popular. El PP només s’ha interessat pels llauradors valencians per tal de manipular-los per a exigir el transvassament de l’Ebre, quan tots els dirigents del PP sabien que eixa aigua no aniria a parar a cap explotació agrària, sinó als centenars d’urbanitzacions i camps de golf que pretenien construir a les nostres comarques.
Es per això que hem de ser la ciutadania valenciana, els homes i les dones que ens estimem la nostra terra i volem un futur per al nostre País els que hem de donar suport als món agrícola valencià.
A França ho tenen molt clar, si a les botigues tenen productes francesos, compren productes francesos. Si hi ha una botiga amb productes francesos i una altra amb productes estrangers, van a comprar a la botiga on tenen productes francesos.
Aquesta manera d’actuar no és cap mostra de nacionalisme intransigent, simplement és una mostra de suport cap a la seua economia i cap a un sector productiu imprescindible com és l’agricultura.
Per això, com ja hem esmentat, animem a tota la població a consumir productes valencians, productes de proximitat que afavorixen una agricultura ecològica i, al seu torn, animem als productors a crear una marca diferenciadora, una marca valenciana amb productes de qualitat que puguen lligar els consumidors amb la seua terra i les seues arrels.
Pel nostre futur i per la nostra economia: consumim productes valencians.
Marc Joan
Portaveu comarcal – Joves amb Compromís