MOCIÓ PER RECLAMAR L’ANUL·LACIÓ DEL GRAVAMEN ESPECIAL A LES RENDES NO DECLARADES

 

En Pere Manuel Aragó, regidor d’este Ajuntament, presenta per al seu debat i aprovació si s’escau,  la següent

 

MOCIÓ

 

El Govern d’Espanya acaba d’aprovar un gravamen especial tant per a les rendes no declarades localitzades fora d’Espanya com les ocultes dins del país, el que en la pràctica pot suposar una amnistia fiscal.

 

Malgrat que la mesura es vol justificar per l’obtenció d’ingressos addicionals per a les arques públiques, en la pràctica suposa perdonar un greu delicte com és el frau en el pagament d’impostos. Aquest greu problema ha suposat un minvament dels ingressos de l’Estat mentre que el govern del PP ha realitzat la major retallada de serveis públics de la història recent a l’Estat Espanyol.

 

Aquesta mesura d’amnistia “fiscal” és tremendament injusta, ja que qui s’ acull a ella pagarà menys que si haguera tributat de forma convencional. De fet, una proposta similar va ser denunciada pel mateix Partit Popular al 2010  per ser “impresentable”, “injusta” i “antisocial” (sic).

 

No sembla, a més, que aquesta mesura vaja a solucionar el problema del dèficit estatal, ja que encara que puga suposar l’obtenció d’ingressos puntuals, incentivarà a mitjà termini l’economia submergida del país i el desviament dels grans patrimonis estatals a paradisos fiscals a l’estranger.

 

El col·lectiu de tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) considera que l’amnistia fiscal anunciada per l’Executiu “esbandirà” la comissió de delictes fiscals “a preu de saldo”. Per a aquest col·lectiu, el graven especial del 10% que s’estableix és una taxa “blana” de les quantitats defraudades, ja que en el 72% dels casos provenen de grans fortunes i corporacions.

 

Gestha considera que aquesta amnistia fiscal atenta contra el principi constitucional d’igualtat tributària que, segons l’article 31 de la Comissió Europea, ha d’inspirar el sistema fiscal, ja que suposa un “greuge comparatiu” per als contribuents que vénen complint amb les seues obligacions fiscals, als quals es grava amb tipus de fins al 52% en l’IRPF, mentre que els defraudadors podran saldar els seus comptes amb hisenda pagant un 10% i evitant interessos, recàrrecs i sancions.

 

Així mateix, afirmen que “aquesta teòrica regularització fiscal” xoca frontalment amb els reiterats anuncis de l’Executiu de potenciar la lluita contra el frau, amb l’agreujant que serà la quarta amnistia fiscal de la democràcia, “que sens dubte resultarà tan ineficaç per a acabar amb l’economia submergida com ho van ser les tres anteriors”.

 

 

 

 

Per a Gestha, aquesta amnistia suposa el reconeixement implícit del Govern a la incapacitat de l’Agència Tributària per a lluitar contra l’economia submergida. De fet, entre 1980 i 2008 la borsa de frau es va multiplicar per quatre, fins a arribar a un volum de 245.000 milions d’euros anuals, el que representa un impagament d’impostos d’uns 89.000 milions.

 

Esta disminució d’ingressos pot afectar greument al finançament i les transferències que des de l’Estat es fan a la resta d’administracions públiques, entre les que es troba la local. Amb les xifres que es barallen de frau fiscal, hi hauria suficient per poder establir un finançament autonòmic i local que servirà per poder desenvolupar amb garanties i eficiència els serveis que les entitats locals presten actualment i que s’han vist entrebancades els darrers anys per la disminució de transferències i els balanços de les liquidacions negatives que s’estan tornant de manera gradual.

 

Per tot això, proposem els següents

 

ACORDS

 

1.- L’ajuntament reclama al Govern d’Espanya l’anul·lació del gravamen especial a les rendes no declarades atès que es tracta  d’una amnistia fiscal encoberta  i podria incórrer en un acte d’inconstitucionalitat.

 

2-. L’ajuntament reclama al Govern d’Espanya que reforce les mesures tècniques i materials per combatre el frau fiscal i recaptar els milions d’euros defraudats, sobretot per les grans fortunes i corporacions.

 

3.- El ple traslladarà els següents acords als Grups Parlamentaris de Les Corts Valencianes, al Govern Valencià, als portaveus del Grups Polítics al Congrés dels Diputats, al Ministre d’Hisenda.

 

 

Signat: Pere Manuel Aragó

Portaveu Grup Municipal Compromís

 

Cullera, 12 d’abril de 2.012