INICIATIVA SOBRE RETIRADA PROPOSTA CESSIÓ DE SÒL PÚBLIC MUNICIPAL A EMPRESES PRIVADES PER A LA CONSTRUCCIÓ I EXPLOTACIÓ DE CENTRES ESCOLARS.

 

En Pere Manuel Aragó, regidor,  presenta al Ple de l’Ajuntament per al seu debat i aprovació si s’escau,  la següent

 

MOCIÓ

 

El passat mes juliol el nou conseller d’Educació del Govern de la Generalitat Valenciana, José Císcar, va anunciar la intenció de la Conselleria de posar sòl públic municipal a disposició d’empreses privades per a la construcció i explotació de centres escolars.

 

Segons aquest anunci els col·legis serien centres concertats -és a dir privats subvencionats amb fons públics- i gaudirien d’una concessió de 75 anys durant els quals serien explotats per les empreses privades, amb el pagament d’un cànon per la cessió dels terrenys públics.

 

El nou conseller va afirmar que ja “tenemos el pliego” de condicions i “se está estudiando el modelo de convenio, muy avanzado, con los ayuntamientos” que seran els que realitzen la cessió del terreny a la Generalitat per a que aquesta licite la seua concessió a l’empresari corresponent.

 

El nou conseller d’Educació, José Císcar, va desvelar que aquest projecte té com a objectius garantir “la llibertat d’elecció de centres” i “equilibrar” el mapa de l’ensenyament a la nostra comunitat. De manera que del 37% de col·legis concertats i privats i el 63% de públics passaren a ser d’un 50% en els dos models.

 

Esta iniciativa suposa renunciar a l’escola pública de qualitat com la única que pot garantir la igualtat d’oportunitats entres els ciutadans i ciutadanes i substituir-la per una escola privada/concertada, on l’escola pública seria merament subsidiària d’aquesta. Suposa igualment un trencament del consens sobre la planificació del mapa escolar i l’execució del mateix.  

 

Darrere d’aquesta proposta es troba igualment la renúncia de la conselleria a la construcció de nous centres escolars propis. Una administració no pot deixar les seues obligacions i deixar la responsabilitat de l’educació, de manera exclusiva, a la iniciativa privada.

 

Este model de potenciació de l’escola privada/concertada, que suposaria pràcticament duplicar el número d’escoles d’aquestes característiques per tal d’arribar al desitjat equilibri, que pregona el nou conseller, no és cert que supose una major oferta o llibertat per part dels pares i les mares.

 

 

 

Al contrari del que afirma el conseller, en les grans ciutats la majoria de l’alumnat està escolaritzat en centres concertats i és una vertadera odissea trobar plaça en centres públics, pel que moltes persones es veuen obligades a matricular els seus fills i filles en una escola privada/concertada. És necessari per tant atendre aquesta demanda de places públiques amb la construcció de nous centres escolars públics.

 

El conseller d’Educació que parlà de 6.000 alumnes que tots els anys es queden sense plaça en centres concertats s’oblidà esmentar els quasi 1000 barracons -913 al començar el curs que acaba de finalitzar- amb més de 20.000 alumnes que tenim al País Valencià, 148 barracons nous aquest curs de 60 poblacions distintes. Cal dir que en 2004 el conseller de Cultura i Educació en aquell moment, González Pons, va afirmar que les aules prefabricades desapareixerien en dos anys.

 

També s’oblidà esmentar totes les aules desdoblades, habilitades en els centres escolars ocupant espais que es venien dedicant a altres usos. Igualment no va esmentar els distints pobles, com el nostre, que porten anys demanant la construcció d’un nou centre escolar públic.

 

Malauradament  aquestes previsions s’han fet efectives i així apareix a la Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2.012, que com he esbrinat abans, assenyala que la Generalitat podrà col·laborar amb els particulars en la promoció de centres educatius d’iniciativa social amb la finalitat de garantir la llibertat d’ensenyament. És per aixó que podrà atorgar concessions sobre béns demanials de la seua titularitat , així com els que li hagen transmés altres administracions , per a la construcció de centres educatius de titularitat privada que reunisquen els requisits per a ser sostinguts amb fons públics.

 

Per tot això, presentem al Ple els següents

 

ACORDS

 

PRIMER.- Reafirmar la defensa del sistema públic de l’ensenyament, com a millor manera de garantir l’exercici del dret a l’educació que, des de l’Educació Infantil fins a la Universitat, estiga al servei de les necessitats socials, de la igualtat d’oportunitats i dels valors democràtics

 

SEGON.- Demanar al conseller d’Educació

         a- La retirada de la seua proposta de cedir sòl públic a empreses privades per a construcció i explotació de centres escolars durant 75 anys.

         b- Iniciar la construcció urgent de centres escolars a les poblacions on aquesta necessitat és més evident amb l’eliminació dels barracons i aules desdoblades.

         b- L’elaboració d’un nou mapa escolar consensuat amb la comunitat educativa, que done solució a la falta de centres públics existents.

 

TERCER.- Traslladar aquest acord al conseller d’Educació, a les AMPAs i claustres dels centres de la localitat i als components de la Plataforma en Defensa de l’Escola Pública.

 

 

 

 

 

 Signat: Pere Manuel Aragó

 Portaveu grup municipal Compromís

 Cullera, 27 de desembre de 2011